1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F | Tel.: +36 (1) 411-6749 | email: aht@btk.elte.hu
 Nyitólap Main page
 Hírek News
 General Information
 Assziriológia Assyriology
 Hebraisztika Jewish Studies
 HebraWiki Project
 Munkatársak Faculty&Staff
 Órák Courses
 Könyvtár Library
 Kiadványok Publications
 Cikkek Articles
 Irattár Archives
 Kutatás Ongoing research
 Hasznos linkek Links
 Volt hallgatók Alumni
 Szakdolgozatok Theses

HebraWiki-projekt

* Switch to English
* Publikált cikkek (HebraWiki honlap)
* Feltöltött cikkek (Wikipédia)
* HebraWiki-szemináriumok

A HebraWiki-projekt célja a hebraisztika/judaisztika témakörébe tartozó cikkek készítése, illetve tudományos igényű javítása a Wikipédia enciklopédiában.

Módszertanunk

Cikkeinket tanszékünk hallgatói fejlesztik oktatóink szupervíziója alatt, publikációs lehetőséget kínálva hallgatóinknak. A fejlesztési folyamat a hagyományos többkörös szerkesztőségi folyamatot követi, HebraWiki-kurzusokkal, workshopokkal, illetve online támogatással. A legjobb cikkeket először a HebraWiki-projekt weboldalára töltjük fel mint elsődleges médiumra, megőrizve ezzel a szerzőséget, és szavatolva a cikk eredeti állapotának tudományos színvonalát. A végleges verziót a honlapunkról másoljuk be a Wikipédiára a Creative Commons licenc alatt. 

Témaválasztásaink

Kiválasztott témáink felölelik a zsidóság történetét és irodalmát az óizraeli kortól kezdve egészen a modern korig. Témaválasztásunk során elsődlegesen a magyar nyelvű Wikipédia oldalt vesszük alapul. Főbb témaköreink:

* Bibliatudomány
* Magyarországi zsidó történelem
* Magyar-zsidó irodalom

Együttműködés a DRHE Ószövetségi Tanszékével

A HebraWiki-projekt keretében a DRHE Ószövetségi Tanszéke a 2015/2016-os tanév őszi félévében meghirdette a „Bibliatudomány és világháló. Az internetes lexikográfia módszertana” c. szemináriumot. A kurzus során a magyar nyelvű Wikipédia ószövetségi könyvekről szóló szócikkeinek szakmai felülvizsgálatát és fejlesztését tűztük ki célul. Az Ószövetség könyveinek mindegyikéhez tartozik már magyar szócikk, melyek azonban legtöbb esetben nem kidolgozottak, megmaradnak a rövid tartalmi ismertetés szintjén. 

Projektvezetők/-szerkesztőség

Dr. Bányai Viktória, tudományos főmunkatárs (MTA)
Dr. Koltai Kornélia, egyetemi adjunktus (ELTE)
Dr. Marossy Attila, rendszeres vendégelőadó (ELTE), projekt-koordinátor

Jogi megjegyzés

A HebraWiki-projekt keretében készülő cikkek a Creative Commons Nevezd meg! -- Így add tovább! licenc alapján használhatóak fel.

* Vissza a Hebraisztika főoldalra