1088 Budapest, Múzeum krt. 4/F | Tel.: +36 (1) 411-6749 | email: aht@btk.elte.hu
 Nyitólap Main page
 Hírek News
 General Information
 Assziriológia Assyriology
 Hebraisztika Jewish Studies
 HebraWiki Project
 Munkatársak Faculty&Staff
 Órák Courses
 Könyvtár Library
 Kiadványok Publications
 Cikkek Articles
 Irattár Archives
 Kutatás Ongoing research
 Hasznos linkek Links
 Volt hallgatók Alumni
 Szakdolgozatok Theses

Magyarországi zsidó temetők dokumentálása
- több temetőt (települést) érintő projektek, műhelyek

Összeállította: Bányai Viktória

ALAPÍTVÁNY A ZSIDÓ TEMETŐK MEGÓVÁSÁÉRT KELET-EURÓPÁBAN / HERITAGE FOUNDATION FOR PRESERVATION OF JEWISH CEMETERIES

Magyarországi képviselő: Smil Sz. Szabó
1075 Budapest, Wesselényi u. 28
E-mail: hfpjc.bp@t.online.hu, Tel. 1-321-5499
Az alapítvány elsődlegesen a temetők fizikai felújításával és állagmegőrzésével foglalkozik (kerítésépítés, sírkövek visszaállítása, feliratok szakszerű felújítása, gondnokság kérdése), de emellett a megrendelők (leszármazottak) igénye szerint a sírkövek fényképezését is elvégzik.

ÁBRAHÁM VERA

Könyvtáros Szegeden a Szegedi Zsidó Hitközség dr. Birnfeld Sámuel Könyvtárában.
Szeged és a Somogy megyei zsidóság történetének, a megye zsidó temetőinek kutatója. A Somogy megyei zsidó temetők közül az alábbiakat dolgozta már fel 2001 és 2009 között:
Ádánd, Balatonboglár, Balatonkeresztúr – Balatonmária, Balatonőszöd I-II, Balatonszárszó, Bálványos, Buzsák, Ecseny, Hollád, Igal, Kadarkút, Kaposmérő, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Lengyeltóti, Madaras, Nagybajom, Nagycsepely, Nemesvid, Osztopán, Őcsény, Polány, Pusztakovácsi, Somogyszentpál, Somogyszil, Somogyvár, Szólád, Szőlősgyörök, Tab, Toponár, Törökkoppány.
Számos folyóirat-cikk mellett önálló köteteket is jelentett már meg kutatási eredményeiről:
"Hol sírjaink domborulnak…" Elhagyott zsidó temetők Somogy megyében (Kaposvár: Bét Olám Alapítvány, 2006)
A lengyeltóti zsidó temető szöveg és motívumkincsének analízise (MTA-ORZSE Kultúratudományi Kutatócsoport projektje keretében) (Szeged: Gold Press, 2009)
Textusok a szegedi neológ izraelita temetőben. Lőw Immánuel sírversei. (Magyar Zsidó Szemle Füzetek, 3) (Budapest: MTA-ORZSE Zsidó Kultúratudományi Kutatócsoport, 2009)
2010-ben jelenik meg A szegedi zsidó temetők története című kötete.
Kapcsolat: abraham.szeged@gmail.com, tel: 06-70/513-98-53, www.abrahamvera.atw.hu

BALOGH ISTVÁN

Helytörténeti kutatásait Tótkomlóson kezdte, majd fokozatosan kiterjesztette egész Békés megyére. Bár a kutatási eredményeket közreadó kötetekben nem volt mód a temetők teljes dokumentációját megjelentetni, a szerző rendelkezik a temetők teljes (Battonya, Békés, Békésszentandrás, Biharugra, Csanádapáca, Csorvás, Dévaványa, Doboz, Elek, Füzesgyarmat, Gádoros, Gyomaendrőd, Kétegyháza, Kevermes, Kondoros, Körösladány, Körösnagyharsány, Kunágota, Magyarbánhegyes, Medgyesegyháza, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Okány, Öcsöd, Sarkad, Szeghalom, Tótkomlós, Vésztő), illetve néhány nagyméretű temető (Békéscsaba, Gyula, Mezőberény, Orosháza, Szarvas) részleges feldolgozásával.

Doktori disszertációját a mai országterületen található zsidó temetők 18. századi sírköveinek teljes körű feldolgozásából készíti.
További információ:www.baloghistvan.hu

BÜRG JUDIT

Zsidó család- és helytörténeti kutató, fő kutatási területe Heves megye, Hatvan és járása. A következő temetőket kutatta: Hatvan, Heréd, Lőrinci, Apc, Hort, illetve fényképekkel rendelkezik Hajdúszoboszlóról is.
Kapcsolat: burgjudit@t-online.hu

ELTE HEBRAISZTIKA TANSZÉK - MTA KI Judaisztikai Kutatócsoport

Az intézet fontos feladatának tekinti, hogy mindenkori lehetőségeihez mérten részt vegyen a zsidó temetők, elsősorban a terjedelmes héber sírfeliratokkal bíró temetők dokumentálásában, tudományos feldolgozásában, illetve másoknak módszertani segítséget nyújtson munkájukban.
Eddig elkészült teljes dokumentációk:
Vác orthodox és status quo temető
Alsó- és Felsőszeli (Szlovákia)
Lovasberény
Pilisvörösvár
Mád (csak fényképanyag)
Folyamatban lévő kutatás: Csörsz utcai temető (Budapest)

A tanszéken a témában készült dolgozatok:
Nagytétényi temető (részleges) feldolgozása (1993/94)
Kormos Szilvia, A váci zsidó temető (Szakdolgozat, 2002)
Lőrik Levente, Zsidó sírok a fóti református temetőben (Szemináriumi dolgozat, 2008)
Faragó Tibor, Berettyóújfalui izraelita temető és gáborjáni sírkő (2009)
További információ kérhető: Bányai Viktória, e-mail: banyai.viktoria@hebraisztika.hu

FÓRUM KISEBBSÉGKUTATÓ INTÉZET, ETNOLÓGIAI KÖZPONTJA (KOMÁROM, SZLOVÁKIA)

L. Juhász Ilona elhivatott munkájának köszönhetően a központ több dél-szlovákiai település zsidó temetőjének dokumentációjával (sírfeliratok leírása a héber nyelvűek kivételével teljes fénykép-dokumentáció és térkép) rendelkezik:
Párkány (Štúrovo), Naszvad (Nesvady; Érsekújvári járás), Ógyalla (Hurbanovo), Nagytárkány (Veľké Trakany; Bodrogköz), Csicsó (Číčov), Rekenyeújfalu (Rakovnica; Rozsnyói járás) Beje (Behynce; Nagyrőcei járás, Gömör), Ipolyság (Šahy) orthodox és új / „Homoki” temető..
Folyamatban van: Komárom (Komárno), Gúta (Kolárovo)
Kapcsolat: ljuhasz.ilona@azet.sk

WWW.JEWISHGEN.ORG (INTERNATIONAL JEWISH CEMETERY PROJECT)

Az angol nyelvű honlap magyarországi temetőkre vonatkozó részében sok adatot (és sok pontatlanságot is) találhatunk. A települések (temetők) ábécérendes ismertetésénél újdonságot elsősorban az jelent, hogy jó néhány településnél megadja olyan (külföldön élő) személyek e-mail címét, akik készítettek már képeket arról a temetőről, és szívesen megosztanák másokkal is. Az oldal alapvetően családfakutatásokhoz kíván segítséget nyújtani, így tevékenységének csak egy része a temetői sírhelyek adatbázisának építése (Online Worldwide Burial Registry). Ebbe a rendszerbe 23 magyarországi temetőből származó adatokat dolgoztak eddig fel, részben regiszterek, részben terepen végzett felmérés alapján, köztük nagyméretűek is találhatóak: Bicske (218 sírkő), Eger (1996), Győr-Sziget (2 temető, 3141 sírkő), Kisvárda (1200), Mád (239), Nyíregyháza (2038), Tiszalök (136). Az adatbázist folyamatosan bővítik az oldal használóinak hozzáadásával. A temetők teljes listát lásd:
http://www.jewishgen.org/databases/Cemetery/tree/CemList.htm

WWW.LO-TISHKACH.ORG (EUROPEAN JEWISH CEMETERIES INITIATIVE)

Az angol nyelvű honlap adatbázisa közel tizenegyezer európai zsidó temetőt tart számon, köztük 1313 magyarországit. A településneveken túli információt azonban csak igen kevés temetőről közöl. Mivel fejlesztése folyamatos, érdemes figyelemmel kísérni.
http://www.lo-tishkach.org

KORMOS SZILVIA

Óraadó a PPKE Héber szakán, az MTA KI Judaisztikai Kutatócsoport külső munkatársa, és az ezekhez az intézményekhez kötődő temetőkutatások motorja. Emellett saját gyűjtést, fényképezést is végez:
Nagybörzsöny (kb. 30 sír), Valkó, Vámosmikola
További információ kérhető: kormos.szilvia@gmail.com

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HIVATAL

www.koh.hu
1014 Budapest, Szentháromság tér 6.
Dokumentáció a műemléki védettség alatt álló zsidó temetőkről:
Baja, Nagykanizsa, Pilisvörösvár, Veszprém, Tata, Tiszafüred, Tokaj, Lovasberény, Pápa, Gyöngyös, Balassagyarmat, Budapest-Salgótarjáni út, Budapest – Kozma utca (egyes sírok), Szeged – kriptasor, Békéscsaba (ideiglenes)

LAUDER JAVNE ISKOLA

2005-2013
A Lauder Javne Iskola Kibuci Bucik tábora évről-évre egy-egy vidéki zsidó temetőt hoz rendbe. Több településen a Lauderes csapat munkáját követően a helyi, illetve egyéb munkálkodások következtében a temetők új kerítést, utat, további rendszeres gondozást kapnak.
Öcs (2005), Kővágóörs (2006-2007), Ádánd (2008), Mezőszilas (2009), Lengyeltóti (2010), Szentantalfa (2011), Apostag (2012), Szügy (2013)
További információk kérhetők Kósa Tamástól (kosa@lauder.hu)
 
1997-2004
Az iskola tanulói Dr. Oláh János vezetésével elvégezték több kisebb vidéki temető rendbetételét és dokumentálását. A megörökített temetők:
Ács, Budakeszi, Nagyvázsony, Ráckeve, Szob, Tahitótfalu, Tatabánya
További információk kérhetők Dr. Oláh Jánostól (drolahjanos@t-online.hu)

MAGYAR NYELVTERÜLETRŐL SZÁRMAZÓ ZSIDÓSÁG EMLÉKMÚZEUMA, CFAT

A múzeum a történelmi Magyarország zsidó közösségeinek emlékeit gyűjti, így többek között temetők fotóanyagát, dokumentációját is. Egy pályázati támogatás segítségével az elmúlt években sok temető jelen állapotáról készíttettek felvételeket.
További információ: Ronny Lustig, e-mail: rlustig@bezeqint.net

MAGYARORSZÁGI ZSIDÓ TEMETŐKÉRT ALAPÍTVÁNY (MAZSIT)

1137 Budapest, Katona József u. 25
A alapítvány honlapja (www.mazsit.org) megyénkénti bontásban ad jegyzéket - a jelenleg hozzáférhető legteljesebb jegyzéket - az országban található zsidó temetőkről. Egyes temetőknél csak a létezés tényét közli, másutt feltünteti a temető címét, a gondnok címét, vagy néhány szóban ismerteti temető állapotát, méretét is. A temetők egy részénél fényképek is csatlakoznak a bemutatáshoz.
További információ kérhető: info@mazsit.org

ORSZÁGOS RABBIKÉPZŐ–ZSIDÓ EGYETEM – MAZSIHISZ OKTATÁSI OSZTÁLY

Sommer László vezetésével a MAZSIHISZ oktatási osztálya minden évben meghirdeti „Épített környezetünk védelme” pályázatát. A beérkező pályamunkák között minden évben több olyan is van, amely zsidó temetők értékeit mutatja be.
Ugyancsak Sommer László vezetésével végezték el néhány éve az egyetem hallgatói a kölesdi temető rendbetételét és dokumentálását.
Az egyetemen készülő hitközség-történeti szakdolgozatok is foglalkoznak a helyi zsidó temetőkkel. Teljes temetődokumentációt elvégző dolgozat:
Fok Balázs, A tinnyei zsidó temető (ORZSE, Liturgia alapszak, 2010)
További információ kérhető: Sommer Lászlótól (sommer@or-zse.hu)

ÖRÖKLÉT.HU

Az oldal Boros Lajos szerkesztésében azt a célt tűzte maga elé, hogy az elhunytak neve alapján lehessen megtalálni a sírhelyüket. Ehhez sírhelyregiszterek digitális feldolgozását végzik el

PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEM HÉBER TANSZÉK

A tanszék hallgatói Kormos Szilvia vezetésével belevágtak a Pilis hegység településein található zsidó temetők dokumentálásába.
Elsőként Pilisvörösvár műemléki védelem alatt álló temetőjét kezdték feldolgozni (térkép, fényképek, anyakönyvek), tart a sírfeliratok rögzítése.
Piliscsaba, Úny, Tinnye temetőjében a fényképezéssel végeztek.
További információ kérhető: kormos.szilvia@gmail.com

A tanszéken a témában született szakdolgozat:
Palotay Pálma dolgozata a Csörsz utcai temető férfi és női oldalának első sorában álló sírfeliratokat dolgozza fel (2009).

WWW.SLOVAK-JEWISH-HERITAGE.ORG

Az angol nyelvű honlapot a pozsonyi Slovak Jewish Heritage Center (Maros Borsky) működteti. A szlovákiai zsidó emlékek folyamatosan bővülő adatbázisában (Monuments Database) jelenleg 50 temető bemutatása (szöveges ismertetés és néhány fénykép, nem teljes dokumentáció) található. A honlap adata szerint a mai Szlovákia területén egykor 693 zsidó temető működött, de ezek jelentős részét már felszámolták, illetve teljesen elpusztult.
Kapcsolat: synagoga.slovaca@gmx.net

Kelet-Szlovákiai zsidó temetőire specializálódott a Jewish Cemeteries in the Easter Slovakia honlap, ahol 42 temető rövid bemutatása (néhány fényképpel) található meg, illetve egy jegyzék a régió azon temetőiről (162 db), ahol a honlap üzemeltető díjazás ellenében vállalják egyes sírkövek fényképezését
További információ: http://cemeteries.wz.cz

SZABÓ TÜNDE JUDIT

Etnográfus, kutatási területe a zsidó folklór, temetkezési szokások, ezen belül is a temetőművészet vizsgálata. Eddigi munkája során vizsgált, dokumentált (fényképezés, a temető általános leírása, egyes sírkövek tanulmányozása stilisztikai szempontból, a kőfaragó iskola behatárolása, jelképek stb.) temetők:
Abaújszántó, Békéscsaba, Berettyóújfalu, Bodrogkeresztúr, Csanádapáca, Csépa, Doboz, Eger, Felsődobsza, Gyöngyöspata, Hernádnémeti, Hódmezővásárhely, Kiskunfélegyháza, Körösladány, Magyarbánhegyes, Makó, Medgyesegyháza, Mezőkövesd, Mezőnyárád, Miskolc, Nagyrozvágy, Olaszliszka, Putnok, Sarkad, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szeghalom, Szegvár, Szendrő, Szentes, Szerencs, Szikszó, Szuhakálló, Taktaharkány, Tarcal, Tiszaeszlár, Tiszafüred, Tiszaigar, Tiszakarád, Tiszalök, Tiszalúc, Túrkeve,Tokaj, Újfehértó.
Kutatási eredményeit több publikációban is közzétette.
Kapcsolat: szabotundejudit@gmail.com

SZÁNTÓNÉ DR. BALÁZS EDIT

Korábban a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola történelem tanszékének oktatója, jelenleg az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen tanít zsidó történelmet. Kutatási területe magyar zsidó történelem, helytörténet, szűkebben Szombathely és Vas-megye zsidósága. Számos helytörténeti és temetődokumentációs kutatás szervezője, témavezetője. Legnagyobb területet átfogó kutatás a Zsidó emlékhelyek a Nyugat-Pannon EuRégióban volt, melynek eredményeit (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megye és Burgenland zsidó emlékeinek gyűjteményét) kötetben és CD-ROM-on is közzétették.
A különböző kutatások során felhalmozódott adatok közzétételére, illetve további temető feldolgozások támogatására honlapot hozott létre: http://chevra.mapline.hu
Kapcsolat: szedit@or-zse.hu

A Berzsenyi Dániel Főiskolán (Szombathely) az ő vezetésével a témában készült szakdolgozatok:
Horváth Péter – Szép Gábor, A szombathelyi neológ izraelita temető „A” parcellája
Gulyás Viktória, A szombathelyi neológ izraelita temető „B” parcellája
Somogyi Miklós, A szombathelyi neológ izraelita temető „C” és „D” parcellája
Boros Katalin – Szakmáry Sándor, Az esztergomi régi izraelita temető
Goda Ilona, A körmendi zsidó temető
Gulás Erika – Papp Tímea, A mezőkövesdi zsidó temető
Heredics Tamás, A gelsei zsidó közösség sírkertje
Horváth Viktória – Kiss Csaba, A kőszegi izraelita temető
Illés Sarolta, A marcali zsidó temető
Márkus István, A szentkirályszabadjai izraelita temető
Tóth Natália, A kapolcsi zsidó temető
Viplák Tibor, A tahitótfalui izraelita temető
Zsoldosné Major Ilona, A nagykanizsai zsidó temető (nem teljes)
Nagy Andrea, A mosonmagyaróvári zsidó temető (a helyi önkormányzatnál)
A dolgozatok a főiskola könyvtárában, másodpéldányban az Országos Rabbiképző - Zsidó Egyetem könyvtárában megtalálhatóak.

U.S. COMMISSION FOR THE PRESERVATION OF AMERICA’S HERITAGE ABROAD

A U.S. Commission for the Preservation of America’s Heritage Abroad megbízásából több közép- és kelet-európai országban elkészült a zsidó emlékek országos számbavétele. A honlapon közzétett beszámolók Szlovénia, Horvátország és Ukrajna esetében is tartalmaznak a történelmi Magyarország zsidó temetőire vonatkozó adatokat. Ugyanezen testület felkérésére készült el a romániai zsidó emlékek állapotfelmérése is, melyből az erdélyi részt (470 temető és 63 zsinagóga) Gyémánt László (Dr. Moshe Carmilly Intézet, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár) irányította.
További információ: www.heritageabroad.gov

VERES ANDRÁS FÉNYKÉPÉSZ (HAGYATÉKA)

A kazincbarcikai fényképész elsősorban szűkebb régiója, Borsod-Abaúj-Zemplén megye zsidó temetőit kutatta fel, és örökítette meg fényképein az 1990-es években, de fotózott az ország más tájain és a határon túl is.
Az elkészült fényképanyagból 1995-96-ban az MTA Judaisztikai Kutatóközpont vásárolta meg Csokvaomány, Dubicsány, Edelény, Felsőzsolca, Sajónémeti, Szögliget és Tornakápolna teljes felmérését (200 db fénykép);
majd 1998-ban a Magyar Zsidó Levéltárnak volt módja 523 db fényképet, 30 település temetőjének teljes vagy részleges dokumentálását megvásárolnia: Alsózsolca, Arló, Ároktő, Bőcs, Center (Ózd), Erdőhorváti, Hejőkeresztúr, Hejőszalonta, Járdánháza, Mályika, Mezőnyárád, Négyes, Szinpetri, Szuhogy, Taktaharkány, Tiszadorogma, Tiszalúc, Vatta, Vámosújfalu; Abaújszántó, Bükkábrány, Erdőbénye, Mezőcsát, Mezőkövesd, Sárospatak, Sajószentpéter, Sátoraljaújhely, Szendrő, Szerencs, Tolcsva.
A két gyűjteményben megtalálható anyag digitalizálása, illetve a fényképek alapján a sírfeliratok leírása, nevek kigyűjtése folyamatban van, hamarosan elérhető lesz erről az oldalról.
A hagyaték többi része tudtunkkal nem került még közgyűjteménybe, pedig ez elengedhetetlenül fontos. Veres András összességében jóval száz feletti a település zsidó temetőjét fényképezte, teljes dokumentációt készítve - hogy csak a nagyobbak közül említsünk - Putnok, Sajóvámos, Sajókazinc (Kazincbarcika), Megyaszó, Széphalom, Szilvásvárad, Gesztely, Ónod temetőiről.

WINTER PÉTER

Újságíró, a zsidó temetők elhivatott megörökítője, kutatója, a Jewish Cemeteries in Hungary honlap (www.geocities.com/winter_peter_4) szerkesztője. Az angol nyelvű oldal tartalmaz egyrészt egy 177 temető adatait (cím, helyrajzi szám, illetékes önkormányzat elérhetősége) felsorakoztató adatbázist, másrészt 19 településről származó fényképeket (részben a feliratok adataival), de ezek megjelenítésénél több technikai hiba is mutatkozott. A szerző teljes dokumentációval rendelkezik például Kecel, Csetény, Telkibánya, Medgyesháza, Dusnok, Isaszeg, Járdánháza, Szentantalfa temetőiről.
Kapcsolat: peterwinter@freemail.hu